-
Hoe kan ik mijn wensen over (afzien van) behandeling kenbaar maken?
Er zijn diverse manieren om uw wensen kenbaar te maken. Het is in ieder geval belangrijk dat u uw naasten en uw huisarts op de hoogte brengt van uw wensen.
Er zijn diverse hulpmiddelen beschikbaar om u te helpen bij het mondeling of schriftelijk kenbaar maken van uw wensen:
NVVE:
https://www.nvve.nl/onze-diensten/wilsverklaringen-van-de-nvveThuisarts:
https://www.thuisarts.nl/keuzehulp/verken-uw-wensen-voor-zorg-en-behandeling
Bureau Morbidee:
https://www.bureaumorbidee.nl/communicatie/praten-over-ziekte-en-dood-in-coronatijden/
-
Ik heb eerder al een gesprek gehad met mijn arts over mijn behandelwensen. Is het belangrijk om mijn wensen aan te scherpen?
Het is goed te weten dat huisartsen de afgelopen jaren steeds vaker zogenaamde proactieve-zorgplanning-gesprekken hebben gevoerd met kwetsbare patiënten. Hierdoor is de huisarts op de hoogte van behandel- en/of levenseindewensen. Als u vanwege de coronaproblematiek deze afspraken met uw huisarts wilt maken of aanscherpen kunt u hierover contact opnemen met de huisartsenpraktijk. Het is voor de arts helpend als u hierover helder communiceert. -
Ik kan niet meer met mijn huisarts praten over mijn behandelverbod, want ik mag als gezond persoon niet naar de praktijk komen. Wat nu?
Zorg dat uw naasten op de hoogte zijn van uw behandelwensen. Zij kunnen uw belangen behartigen als u dat zelf niet meer kunt.
Misschien kunt u een andere zorgverlener uit de praktijk spreken over uw behandelwensen. Zorg dat uw wilsverklaringen bij uw huisarts in uw dossier worden opgenomen.
-
Als ik ziek ben vanwege Corona en ik wil niet worden behandeld omdat ik wil overlijden, kan dat?
Als u niet wilt worden behandeld en/of niet wilt worden opgenomen in het ziekenhuis of op de IC is het verstandig dat te laten weten. Geef dit tijdig te kennen aan uw arts en uw familie of vrienden.
U kunt uw wensen ook opnemen in uw schriftelijk behandelverbod.
-
Wat is de waarde van mijn schriftelijke behandelverbod als ik het coronavirus krijg? Moet ik mijn behandelverbod aanpassen?
Het schriftelijk behandelverbod kan worden gebruikt als er geen herstel meer is te verwachten. Het is niet altijd goed te voorspellen of iemand nog kan herstellen als er sprake is van het coronavirus. Bij kwetsbare mensen zal de arts daarom eerst goed het behandelbeleid overwegen.
Als u echter sowieso niet meer behandeld wilt worden kunt u dit opnemen in uw behandelverbod. Als u niet wilt worden opgenomen in het ziekenhuis of op de IC is het belangrijk dat u dat laat weten aan uw naasten en uw arts.
-
Hoe ziet dan de zorg eruit?
Goede palliatieve terminale thuiszorg kan geboden worden door de arts in samenwerking met wijkverpleging en/of terminale thuiszorg. Eén en ander hangt nu wel af van de beschikbaarheid van de zorg. Er zijn bij ons nog geen signalen binnengekomen dat de wijkverpleging of de terminale thuiszorg niet meer kan functioneren vanwege overbelasting.
Er zijn diverse initiatieven in Nederland om palliatieve zorg collectief aan te bieden in bijvoorbeeld zorghotels. Dit met het doel de palliatieve zorg efficiënt en beschikbaar te houden.
-
Als ik het coronavirus krijg wil ik meteen euthanasie. Kan dat?
Euthanasie vergt een zorgvuldige voorbereiding. Als u altijd gezond was en nu ernstig ziek wordt bij een coronabesmetting moeten er snel beslissingen worden genomen, en dan zal er waarschijnlijk geen gelegenheid zijn voor de noodzakelijke voorbereiding.
Een arts mag euthanasie verlenen als er o.a. sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden. In de beginfase van een coronabesmetting bij een gezonde persoon zal nog niet duidelijk zijn of de situatie uitzichtloos is.
U kunt uw persoonlijke situatie het beste met uw arts bespreken. Ook kunt u informeren welke palliatieve zorg mogelijk is.
Overigens is het niet vanzelfsprekend dat mensen met het coronavirus komen te overlijden. Er is ook een grote overlevingskans.
-
Ik wil stoppen met eten en drinken. Kan ik dat zonder medische begeleiding? Mijn huisarts heeft waarschijnlijk geen tijd....
Het is niet aan te raden dit zonder medische begeleiding te doen. Eventuele klachten als gevolg van stoppen met eten en drinken behoeven medische bijstand. -
Zijn er nog artsen die euthanasie uitvoeren?
Uw behandelend arts kan euthanasie uitvoeren als aan de voorwaarden van de wet kan worden voldaan.
De gezondheidszorg in Nederland is momenteel overbelast. Expertisecentrum Euthanasie (voorheen de Levenseindekliniek) neemt vanaf 13 mei weer nieuwe hulpvragen in behandeling, met uitzondering van euthanasieverzoeken uit de provincie Zuid-Holland. De hulpverlening in Zuid-Holland wordt vanaf 20 mei opgepakt. De capaciteit van het expertisecentrum is beperkt; patiënten moeten rekening houden met langere wachttijden.
Maak over euthanasie goede afspraken met uw behandelend arts.
Eén van de zorgvuldigheidseisen voor euthanasie is dat de uitvoerend arts tenminste één onafhankelijke raadpleegt. Meestal is dat een SCEN-arts. De KNMG heeft laten weten dat bij risico op COVID-19 besmetting een SCEN-consultatie via beeldbellen mag worden uitgevoerd.
De tweede arts hoeft overigens niet per se een SCEN-arts te zijn. Belangrijk is dat deze arts onafhankelijk is, dus niet als behandelaar betrokken is.
-
Kan ik gedwongen worden om aan de beademing te gaan?
Nee, u mag een behandeling weigeren. Als u zelf te ziek bent om te beslissen, kan de gevolmachtigde dat bij de arts aangeven. -
Er lijkt een dreigend tekort te zijn van medicatie. Kan ik nog wel goede zorg thuis verwachten?
Dit probleem is bekend bij de overheid en zij zijn allerlei maatregelen aan het nemen om te voorkomen dat dit tekort inderdaad zal gaan optreden. Meer info zie: https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/nieuwsartikel/huisartsen-bezorgd-over-tekort-palliatieve-geneesmiddelen.htm -
Ik las dat het Expertisecentrum Euthanasie is gesloten. Hoe kan ik nu nog euthanasie krijgen?
Een euthanasieverzoek kunt u doen bij uw eigen arts. Wees u ervan bewust dat de gezondheidszorg momenteel onder grote druk staat. Alle sectoren van onze samenleving worden geraakt door deze coronacrisis. -
Wat kan de NVVE voor mij betekenen?
Als u vragen heeft over uw medische situatie of over die van een familielid dan kunnen wij u advies geven. Neem hiervoor contact op met het adviescentrum via 020-6200690.
Nu veel mensen thuis zijn, is het een mooie gelegenheid om de wilsverklaringen door te nemen en uw persoonlijke aanvulling op te stellen. Als u daar vragen over heeft kunnen wij u telefonisch advies geven.
-
Kan er iemand bij mij thuiskomen om me te adviseren over mijn wilsverklaringen?
Zodra de beperkingen vanwege het coronavirus weer zijn opgeheven kunt u thuis advies krijgen bij het opstellen van uw wilsverklaringen. Ook worden er dan weer overal in het land spreekuren aangeboden voor onze leden. Deze spreekuren zijn voor vragen over de wilsverklaringen.
U kunt nu telefonisch advies krijgen van het adviescentrum via 020-6200690.
-
Kan ik nog steeds naar een spreekuur voor een gesprek over de tekst van mijn wilsverklaringen?
Op dit moment zijn alle spreekuren uitgesteld tot 1 juni. Als de beperkingen vanwege het coronavirus weer zijn opgeheven kunt u zich weer aanmelden voor een spreekuur. U kunt nog wel contact zoeken met het Adviescentrum, dan kunnen wij u telefonisch advies geven. -
Ik wil graag advies over mijn persoonlijke situatie, kan ik nog steeds de NVVE bellen?
Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 09:00 – 17:00 bereikbaar voor vragen. Telefonisch kunnen we de service blijven bieden die u van ons gewend bent: 020-6200690. -
Tot wanneer zijn de bijeenkomsten afgelast? Worden deze op een later moment alsnog georganiseerd?
In ieder geval tot juni zijn alle bijeenkomsten afgelast. Zodra onze bijeenkomsten weer gaan starten, laten wij dit weten. -
Kan ik nog lezingen boeken?
Ja dat kan. Vanaf juni plannen wij onze lezingen weer in. Mogelijk wordt dit toch uitgesteld, we blijven in contact met elkaar via mail en telefoon. -
Is de NVVE gesloten?
De NVVE is niet gesloten. Wij zijn maandag tot en met vrijdag van 09:00 – 17:00 gewoon telefonisch bereikbaar. Al onze activiteiten op locatie in het land of op kantoor in Amsterdam zijn vanwege het coronavirus tot nader order gestopt.