NVVE

Programma

12:00 - 12:30 uur Inloop
12:30 - 12:40 uur Welkom en inleiding (Myrthe Hilkens)
12:40 - 13:00 uur Hoe werkt de euthanasiewet (Agnes Wolbert)
13:00 - 14:10 uur Voorpremière 't is goed zo + nagesprek (Monique de Gooijer & Jesse van Venrooij)
14:10 - 14:30 uur Pauze met koffie en thee
14:30 - 15:15 uur Subplenaire sessie ronde 1
  Subsessie 1 - Hoe ga je het gesprek aan over je wensen? (Leonie Vogels)
  Subsessie 2 - Hoe werkt de levenseindekliniek? (Willeke Stadtman)
15:15 - 15:30 uur Pauze met koffie en thee
15:30 - 16:15 uur Subplenaire sessie ronde 2
  Subsessie 3 - Euthanasie in de psychiatrie, kan dat? (Gerty Casteelen)
  Subsessie 4 - Café Doodnormaal XL
16:15 - Borrel met muziek van Inge Klinge

Subsessies

 • Subsessie 1 - Hoe ga je het gesprek aan over je wensen?

  Dood gaan we allemaal. Zoveel is zeker. Voor de meeste jongeren is de dood ver weg. Toch is het ook voor jou belangrijk nu vast na te denken over je levenseinde. Ook als je nog gezond bent. Je weet immers nooit wat de toekomst brengt. De onvermijdelijke, eigen dood is voor niemand een prettig gespreksonderwerp. We leven liever voort zonder ons al te zeer te beseffen dat we er ooit niet meer zullen zijn. Onze eigen sterfelijkheid onder ogen zien is ongemakkelijk. Erover praten is helemaal moeilijk. Toch is het belangrijk om na te denken en te praten over je wensen voor je laatste levensfase, want dan verloopt het einde van je leven waarschijnlijk meer zoals je graag zelf willen.

  In deze subsessie gaan we in op de wijze waarop je in gesprek kunt gaan over de dood.

 • Subsessie 2 - Hoe werkt de Levenseindekliniek?

  Bijna tien jaar na de invoering van de Euthanasiewet is op 1 maart 2012 de Levenseindekliniek opgericht. De Levenseindekliniek is opgericht voor patiënten met een stervenswens die aan de zorgvuldigheidseisen van de euthanasiewet voldoet, maar waarbij de behandelend (huis)arts geen euthanasie kan of wil uitvoeren. In deze subsessie legt Willeke Stadtman uit hoe de Levenseindekliniek werkt en welke stappen er genomen worden als een euthanasieverzoek binnenkomt bij de Levenseindekliniek.
 • Subsessie 3 - Euthanasie in de psychiatrie, kan dat?

  Het komt voor dat mensen met een psychiatrisch ziektebeeld zo vreselijk lijden onder de ernstige klachten die de ziekte met zich meebrengt, dat zij het leven niet meer aankunnen en liever dood zouden zijn. Ze kunnen de continue strijd tegen de ziekte niet meer opbrengen. Psychiater Gerty Casteelen legt in deze subsessie uit welke mogelijkheden de euthanasiewet biedt en welke stappen genomen kunnen worden.
 • Subsessie 4 - Café Doodnormaal XL

  Om het gesprek over jongeren en het zelfgekozen levenseinde mogelijk te maken organiseren de NVVE Jongeren maandelijks Café Doodnormaal. Of het nu gaat om het zelfgekozen levenseinde in de verre, of juist heel nabije toekomst. Of het gaat over jezelf, over familie of vrienden of om het principe van zelfbeschikking.

  Speciaal voor het symposium organiseren we Café Doodnormaal XL. Aan de hand van stellingen en casussen zal het gesprek worden aangegaan over het zelfgekozen levenseinde.

Over de NVVE

De NVVE is er voor iedereen die waardig wil sterven. Wij willen een optimale uitvoering van de euthanasiewet, vooral voor groepen die in de praktijk geen hulp krijgen, zoals mensen met dementie, chronisch psychiatrische patiënten en ouderen die vinden dat hun leven voltooid is.

Het Adviescentrum van de NVVE staat altijd voor zijn leden klaar. Wij zijn op werkdagen tijdens kantooruren bereikbaar voor al uw vragen over het (naderend) levenseinde.

Lees verder

Ontvang onze nieuwsbrief