Wat de verschillen zijn tussen de drie documenten leest u hieronder.
Testament
Voor het opstellen van een testament gaat u naar de notaris. In het testament schrijft u op wat er ná uw overlijden moet gebeuren, bijvoorbeeld hoe de erfenis moet worden verdeeld.
Levenstestament
Een levenstestament is een speciaal type wilsverklaring. Het gaat specifiek over de situatie dat u nog wel leeft, daarin verschilt het van een testament.
Net als een testament gaat het in de eerste plaats om financiële zaken. Denk bijvoorbeeld aan het beheer van uw geld, uw beleggingen en uw bankrekeningen.
Daarnaast kunt u er óók uw wensen in laten opnemen ten aanzien van uw medische behandeling. Denk aan: wie neemt medische beslissingen voor mij als ik het zelf niet meer kan en in welke gevallen wil ik geen behandeling meer?
Ook kunt u in een levenstestament een euthanasieverzoek opnemen.
Vanwege de financiële wensen die er in opgenomen worden, is het vaak noodzakelijk een levenstestament te laten vastleggen door een notaris. Het laten vastleggen van een levenstestament bij een notaris kost geld, dit kan wel een paar honderd euro kosten.
Als u enkel wensen wil vastleggen ten aanzien van uw medische behandeling is het niet nodig naar een notaris te gaan. U kunt dan gewoon de wilsverklaringen van de NVVE gebruiken.
Wilsverklaring
In een wilsverklaring staat wat u wilt dat er op medisch gebied met u moet gebeuren rond uw levenseinde. Zo’n verklaring is belangrijk als u het (door ziekte of een ongeluk) zelf niet meer kunt zeggen.
De NVVE heeft drie wilsverklaringen: een euthanasieverzoek, een behandelverbod en een volmacht. NVVE-leden kunnen voor hulp bij het opstellen van hun wilsverklaring terecht bij een van de 50 spreekuurlocaties in het land. Een ondertekende wilsverklaring is gewoon geldig; u hoeft hiermee niet naar een notaris. U kunt ze ook zelf veranderen als u dat wilt. Belangrijk is wel dat u de wilsverklaring geregeld bespreekt met de huisarts en uw naasten, zodat zij weten wat uw wensen zijn.
Het verschil tussen een wilsverklaring en een (levens)testament
- U geeft een wilsverklaring makkelijker aan naasten en de huisarts en u bespreekt deze ook gemakkelijker, omdat er alleen wensen rond behandelingen en levenseinde in staan. De huisarts heeft niets te maken met uw financiële en zakelijke wensen
- Een wilsverklaring is gratis
- U kunt een wilsverklaring op elk moment herzien (bij een notaris kost dat opnieuw geld)
- Een zelf opgestelde wilsverklaring is persoonlijker en daardoor voor artsen vaak meer overtuigend.
Meer weten over wilsverklaringen?
Kom dan naar de Dag van de Wilsverklaring op zaterdag 5 oktober. In 13 steden verspreid door heel Nederland kunt u (gratis) terecht bij een NVVE-informatiepunt. Met korte lezingen over wilsverklaringen, de mogelijkheid tot het stellen van al uw vragen en het krijgen van een persoonlijk advies van een NVVE-consulent.
Meer info en aanmelden: Dag van de Wilsverklaring
Veelgestelde vragen
-
Waar kan ik meer info vinden over wilsverklaringen?
Meer info over wilsverklaringen vindt u hier: Wilsverklaringen -
Waar kan ik wilsverklaringen krijgen?
Als u lid bent van de NVVE kunt u uw wilsverklaringen gratis digitaal invullen of een set papieren wilsverklaringen bestellen voor 10 euro op Mijn NVVE.