Tijdens de Week van de Euthanasie vindt op woensdag 19 februari de voorpremiere plaats van de indringende documentaire ‘Moeders springen niet van flats’ van regisseur Elena Lindemans, met aansluitend een publieksdiscussie.

Week van de Euthanasie - Documentaire en debat

De film gaat over de moeder van regisseur en programmamaakster Elena Lindemans die in 2002 een eind aan haar leven maakte door van een flat te springen.

De documentaire gaat over het ondraaglijk lijden van de moeder van Elena, de taboes op psychiatrie en zelfdoding en het feit dat psychiatrische patiënten in Nederland nog steeds niet of nauwelijks hulp krijgen bij zelfdoding. Door een streng euthanasiebeleid bij psychiatrische patiënten worden mensen als zij gedwongen “het zelf te doen”. De film is een confronterende zoektocht naar hoe de moeder tot haar wanhoopsdaad kwam.

In de documentaire  zoekt Elena haar zus en de vriend van haar moeder op. Ook spreekt ze met de huisarts en de psychiater van haar moeder en met het hoofd psychiatrie dat het verzoek tot euthanasie van haar moeder destijds niet in behandeling wilde nemen. Hiermee wil Lindemans laten zien wat voor gevolgen dit heeft voor de persoon zelf, maar ook voor de familie en de maatschappij.

De documentaire, die 55 minuten duurt, wordt gevolgd door een publieksdiscussie o.l.v. Lex Bohlmeijer, met Elena Lindemans, Herman Hoekstra, de huisarts van haar moeder en Hendrik den Daas, één van de behandelend psychiaters. Er is een middag- en een avondvoorstelling.

Meer informatie: www.nvve.nl/weekvan

Ontvang onze nieuwsbrief