Omdat de euthanasie door de toetsingscommissie als onzorgvuldig was beoordeeld, werd de zaak onderzocht door zowel de Inspectie voor de Gezondheidszorg als het Openbaar Ministerie. Het tuchtcollege oordeelde eerder al dat de wilsverklaring van de vrouw onduidelijk was en dat de arts een poging had moeten doen een gesprek met de diepdemente vrouw over euthanasie te voeren. Uiteindelijk besliste in hoger beroep het Centraal Tuchtcollege dat de arts op dit punt niets te verwijten viel: 'zij heeft haar afwegingen op zorgvuldige wijze en met inachtneming van de relevante omstandigheden gemaakt.' De NVVE was blij met het begrip dat het Tuchtcollege toonde. Zie ook onze eerdere bericht hierover.
Het OM vindt echter nog steeds dat ' de arts nadrukkelijker in gesprek had moeten gaan' met de diepdemente vrouw, zoals in het filmpje wordt uitgelegd:
Volgende week dient bij de @HaagseRechtbank een zaak over euthanasie. De zittingsdagen zijn maandag 26 en woensdag 28 augustus. In deze video legt het @OM_DenHaag uit waar de zaak om draait. pic.twitter.com/oVSMhEoE5Y
— Openbaar Ministerie (@Het_OM) August 20, 2019
Het Centraal Tuchtcollege heeft echter al over geoordeeld over dit punt. De NVVE vindt dat het daarbij had moeten blijven: deze zaak heeft niets bij de strafrechter te zoeken. Lees ook het opinieartikel van Agnes Wolbert over deze zaak dat is verschenen in De Volkskrant.
Op de pagina Strafzaak Euthanasie kunt u deze zaak volgen.